Atentie! Liber-profesionistii si PFA-urile, obligati sa incheie noi contracte cu clauze clare pentru a evita reincadrarea!

Va atragem atentia ca, din cauza noilor modificari pe care le vor aduce normele Codului fiscal, aflate inca in lucru, profesiile libere si PFA-urile vor fi nevoite sa incheie contracte cu clauze clare pentru a evita astfel riscul de a fi reincadrate ca salariat.

Aceste atentionari vin chiar din partea ministrului de finante, Anca Dragu, care a explicat recent modalitatea prin care vor fi evaluate activitatile independente, in contextul proiectului de norme ale Codului fiscal.

Odata cu riscul de a fi reincadrate ca salariate, PFA-urile ar risca astfel sa plateasca si taxe de cel putin doua ori mai mari, aminteste Profit.ro.

Prin noul proiect de norme se asteapta sa se faca o diferentiere clara intre activitatile independente si cele dependente, precum si stabilirea exacta si detaliata a conditiilor care pot duce la reincadrarea activitatii independente ca dependenta.

„Clauzele contractului incheiat intre parti ar trebui sa fie clare in ceea ce priveste obiectul contractului, drepturile si obligatiile partilor, astfel incat sa nu rezulte existenta unei relatii de subordonare, iar la incadrarea unei activitati ca activitate independenta, sa se aiba in vedere ca raportul juridic incheiat sa reflecte continutul economic real”, a precizat Anca Dragu pentru Profit.ro.

De asemenea, ministrul a explicat ca o activitate e independenta daca beneficiarul venitului are simultan „libertatea de a-si alege locul, modul de desfasurare a activitatii, precum si programul de lucru” si ca in acest mod „partile pot conveni asupra datei, locului si programului de lucru in functie de specificul activitatii si de celelalte activitati pe care le desfasoara”.

Referitor la alte conditii privind desfasurarea activitatii independente, ministrul de finante Anca Dragu a explicat:

„In cadrul desfasurarii unei activitati independente, persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea chiar si pentru un singur client, daca nu exista o clauza de exclusivitate in desfasurarea activitatii, riscurile de natura profesionala si economica asumate de prestator fiind incapacitatea de adaptare la timp si cu cele mai mici costuri la variatiile mediului economico-social, variabilitatea rezultatului economic, deteriorarea situatiei financiare, in functie de specificul activitatii, persoana fizica utilizand cu prepoderenta bunurile din patrimoniul afacerii”.

Consultati aici cele 7 noi criterii care definesc activitatea independenta in raport cu cea dependenta!

Noile reguli impun ca orice activitate care nu indeplineste conditiile pentru a fi independenta poate fi o activitate dependenta in masura in care raportul juridic incheiat intre parti genereaza o relatie de munca.

Persoanele care incheie alte tipuri de contracte si care nu tin cont de criteriile de mai sus pot fi reincadrate de ANAF si supuse platii taxelor si contributiilor stabilite pentru salariati.

Reincadrarea unor venituri de catre ANAF a dus la anularea platilor de catre institutie, in urma nenumaratelor litigii din instanta, aminteste sursa de mai sus. Au fost ulterior impuse cele sapte criterii care definesc activitatea independenta. La acest moment circa 700.000 persoane deruleaza activitati independente, iar criteriile stabilite prin lege lasa in continuare loc de interpretari eronate. Noile norme ar trebui sa defineasca si mai clar procedura de incadrare ca activitate independenta sau dependenta, evitand astfel abuzurile atat din partea celor care desfasoara astfel de activitati, cat si din partea autoritatilor fiscale.

In ce priveste PFA-urile, de la 1 ianuarie 2016 pentru veniturile din activitati independente se va plati CAS indiferent daca persoana fizica are si venituri din salarii sau nu.

 Astfel, PFA va putea opta intre cota CAS de 10,5% (cota individuala) aplicabila venitului net realizat sau 26.3% daca opteaza pentru un stagiu de cotizare complet.

Regasiti si mai jos noile criterii privind definirea activitatii independente:

– persoana fizica dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru,
– persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti,
– riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea,
– activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara,
– activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii,
– persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective,
– persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Articol prelut de pe siteul www.contabilul.manager.ro