Bonul fiscal pe plaja

Bine te-am gasit!

Vine vara si Alina din Eforie Sud, manager la un complex hotelier m-a intrebat pe e-mail la mirela@contabilitatefocsani.ro daca pentru activitatea de închiriere şezlonguri pe plajă trebuie să emită bon fiscal utilizând aparate de marcat electronice fiscale sau poate utiliza bonuri cu valoare fixă tiparite conform legii?

Solutia pentru ea o voi prezenta in clipul de astazi.

Conform art. 1 alin. (1) din Ordonantei de urgenta 28/1999, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, “operatorii economici care efectuează livrări de bunuri cu amănuntul, precum şi prestări de servicii direct către populaţie sunt obligaţi să utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.”

Potrivit prevederilor art. 2 lit. d) din O.U.G. nr. 28/1999, operatorii economici care prestează activităţi pentru care încasările se realizează pe bază de bonuri cu valoare fixă tipărite conform legii – bilete de acces la spectacole, muzee, expoziţii, târguri şi oboare, grădini zoologice şi grădini botanice, biblioteci, locuri de parcare pentru autovehicule, bilete de participare la jocuri de noroc şi altele similare sunt exceptaţi de la obligativitatea utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale .

Mergem la normele de aplicare , respectiv art. 11 din H.G. nr. 479/2003 unde se precizeaza ca “bonurile cu valoare fixă prevăzute la art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţă se tipăresc în condiţiile prevăzute de reglementările în vigoare privind formularele tipizate cu regim special, comune pe economie, suma fixă percepută de la client fiind pretipărită pe documentul eliberat acestuia.”

Având în vedere prevederile legale concluzionez că pentru activitatea pe care o desfăşuraţi, respective închirierea de şezlonguri în sezonul estival, utilizarea bonurilor cu valoare fixă este conformă cu prevederile legale fără a exista obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, dacă aceste documente sunt tipărite în condiţiile prevăzute de reglemetările legale în vigoare, respectiv dacă suma fixă este pretipărită pe acestea.

Te astept si saptamana viitoare sa n-i te alaturi si sa urmaresti noi teme fiscale si contabile.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *