Cele 7 criterii ale unei activitati independente, pentru PFA. Cum te organizezi ca să le poți respecta

Sunt frecvent întrebată de către titularii pfa-urilor cum să procedeze să nu aibă surpriza să li se reconsidere activitățile ca dependente.

Cele 2 tipuri de activități sunt definite in codul fiscal la art. 7.

Cea dependenta este orice activitate desfășurată de o persoană fizică într-o relație de angajare generatoare de venituri–aici se referă la cei care obțin venituri de natură salarială.

Activitatea independentă este orice activitate desfășurată de către o persoană fizică în scopul obținerii de venituri, care îndeplinește cel puțin 4 dintre 7 criterii, criterii pe care le voi arcurge detaliat.

  • Primul criteriu – persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului și a modului de desfășurare a activitățiiprecum și a programului de lucru. Să nu uităm ca ANAF a reconsiderat, în repetate rânduri, activitățile PFA-urilor ca fiind dependente, de natură salarială, plecând de la faptul că acestea își desfășurau activitatea în sediile beneficiarilor și după un program fix, prestabilit și aveau un singur client – de exemplu, farmaciști, it-iști…
  • Al doilea criteriu – persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea pentru mai mulți clienți. Este indicat să vă găsiți mai mulți clienti pentru a nu ajunge la o stare conflictuală cu fiscul.
  • Al treilea criteriu – riscurile inerente activității sunt asumate de către persoana fizică ce desfășoară activitatea. Pentru îndeplinirea acestuia va conta mult specificul activității, pentru cei care de exemplu fac comerț sau producție sunt polițe care vă pot asigura, de pildă, marfa si bunurile deținute. Liberii profesioniști pot, unii chiar au obligația să încheie astfel de polițe de asigurare.
  • Al patrulea criteriu – activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfășoară. Aici, asigurați-vă că dețineți propria bază materială – calculatoare, imprimante, telefoane mobile, mașină, spațiu pentru activitate…
  • Al cincilea criteriu – activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacității intelectuale și/sau a prestației fizice a acesteia, în funcție de specificul activității. Acest criteriu poate fi îndeplinit de către toți titularii PFA-urilor pentru că este evident că veniturile obținute în urma activității sunt obținute exclusiv prin folosirea capacitătii intelectuale/fizice ale acestora.
  • Al șaselea criteriu – persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare și supraveghere a profesiei desfășurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective. Acest criteriu este atins exclusiv de către liberii profesioniști (medici, contabili, avocați, consultanți ș.a.m.d) care fac parte din corpuri profesionale.
  • Al șaptelea criteriu – persoana fizică dispune de libertatea de a desfășura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terțe persoane în condițiile legii. Acest criteriu poate fi atins dacă aveti salariați sau contracte de colaborare cu alte PFA-uri.

În concluzie, pentru a nu ajunge la o stare de conflict cu fiscul aveți mare grijă cum vă organizați activitatea pentru a nu fi în situația reconsiderării conţinutului economic conf art. 11 din Codul Fiscal.

Din păcate, organul fiscal poate să nu ia în calcul – uneori din rea credință – una sau mai multe tranzacții, pe care nu le consideră bine justificate, ceea ce îi dă posibilitatea de recalificare/reîncadrare, în cazul veniturilor PFA-urilor, ca venituri salariale.

Mult succes!

Sursă: https://www.startupcafe.ro/afaceri/activitati-independente-criterii-2018.htm

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *