Clarificarea economistului expert contabil din Focșani, Mirela Lupu, în ZdV: Tu știi ce regim fiscal va avea firma ta începând cu anul 2023?!

 Economistul expert contabil Mirela Lupu conduce cabinetul de contabilitate Consadvice Account SRL Focșani, Str Tinereții nr. 3 și oferă consultanță fiscală și financiară cu programare la mirela@contabilitatefocsani.ro.

Începând cu anul 2023-OG 16/2022 aduce o serie de modificări firmelor mici plătitoare de impozit microîntreprinderilor.

Dispare cota de impozitare de 3% aplicată veniturilor.

Așadar, vor plăti impozit pe veniturile microîntreprinderilor de 1 % doar acele societăți care întrunesc următoarele condiții la data de 31.12.2022:

    • Au cifra de afaceri sub 500.000 euro
    • Au cel puțin un salariat cu normă întreagă
    • Au realizat venituri, altele decâ cele din consultanță și/sau management, în proporție de peste 80% din veniturile totale
    • Să aibă asociați/acționari care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice române care se încadrează să aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

Dacă nu sunt întrunite condițiile de mai sus societatea va deveni plătitoare de impozit pe profit 16% începând cu anul 2023.

În concluzie, timpul rămas până la finalul anului este scurt și vă recomand  să analizați cu atenție indicatorii financiari pe care îi are firma dvs și multă prudență în luarea unei decizii. Este posibil ca o impozitare de 16% aplicată profitului sau înființarea unui PFA  să fie mai avantajoase decât cota de 1% aplicată cifrei de afaceri.

Mirela Lupu conduce cabinetul de contabilitate Consadvice Account SRL Focșani, Str.Tinereții nr. 3 și oferă consultanță fiscală și financiară cu programare la  mirela@contabilitatefocsani.ro.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *