Cum se acorda tichetele cadou in 2016

Se apropie Sarbatorile Pascale si sunt intrebata de clientii si colaboratorii mei care este regimul fiscal al tichetelor cadou din 2016.
Solutia o voi prezenta in clipul de astazi!

Noul Cod Fiscal a adus modificari in aceasta sfera prin eliminarea impozitarii cu 16% la angajati.
Tichetele cadou pentru a putea fi deductibile la angajator se pot acorda cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului cat si a sarbatorilor similar ale altor culte religioase cat si cele oferite salariatelor de 8 martie .

Ele sunt neimpozabile cu 16% la salariati in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte cu fiecare ocazie nu depaseste 150 lei conf art 76 alin 4 lit a din Noul Cod Fiscal.
Suma ce depaseste valoarea tichetului cadou de 150 lei se supune impozitarii ca si venit salarial cu tot ce implica – contributii sociale, impozit pe venit conf art 142 alin b din noul Cod Fiscal.

La angajator cheltuielile cu acordarea tichetele cadou salariatilor si copiilor minori ai acestora sunt deductibile in conditiile in care se incadreaza ca si cheltuiali sociale.
Elementul de noutate si aici este ca nu mai exista conditia de deductibilitate a cheltuielilor cu tichetele cadou ca salariatii care primesc tichetele sa aiba copii minori, ei putand primi si pentru acestia!

Important! Din 2016 plafonul pentru cheltuielile sociale a crescut de la 2 la 5% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului pentru calculul impozitului pe profit, respectiv la calculul venitului net anual al activitatilor independente determinate in sistem real—de exemplu pfa-uri.

Societatea care acorda tichete cadou trebuie sa- si justifice regimul de impozitare aplicat pe baza documentelor care sa probeze realitatea si continutul economic al tranzactiei, cum ar fi: comanda pentru achizitia tichetelor cadou, proces verbal sau borderou de predare a acestora catre salariati, precizari in contractul individual de munca / colectiv sau in regulamentul intern.

Te astept si saptamana viitoare cu noi informatii din domeniul fiscal si contabil.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *