Munca antreprenorilor nu este ușoară în România, ei trebuind nu doar să se îngrijească de buna funcționare a activității, ci să fie atenți și dacă modificările fiscal-contabile îi influențează.
O să prezint sumar în cele ce urmează ultimele modificări legislative cu impactul în mediul de afaceri.
- Sumele reprezentând sponsorizări achitate peste limitele prevăzute de lege NU se vor mai reporta începând cu 2022 pe o perioada de 7. Reamintesc limitele- 0,75% din cifra de afaceri sau 20% din impozitul pe profit datorat pentru societățile plătitoare de impozit pe profit și 20% din impozitul pe venituri în cazul microîntreprinderilor.
- Dacă până acum doar persoanele fizice puteau achita obligațiile bugetare la ghișeele trezoreriilor pe CNP cu cardul bancar de acum înainte și persoanele juridice sau cele fizice cu cod fiscal vor putea să o facă. Tocmai a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul 94/2022 care reglementează plata cu cardul pentru persoanele juridice.
- Până la data de 1 martie 2022, toți agenții economici, ONG-uri și persoane fizice autorizate (liberi profesioniști, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) vor avea obligație să se înroleze în Spaţiul Privat Virtual ( SPV). După această dată comunicările în relația cu ANAF se vor face exclusiv online. Este un prim pas în dezvoltarea serviciilor electronice pentru mediul de afaceri. Ar fi minunat să se implementeze și plata direct online prin acest serviciu așa cum este în cazul persoanelor fizice.
- Începând cu data de 1 iulie 2022 o serie de categorii de activități considerate cu risc fiscal vor avea obligația să transmită facturile emise in sistemul RO e-Factura, sistem pus la dispoziție de Ministerul de Finanțe. Începând cu data de 1 aprilie 2022 sistemul va fi opțional ca mai apoi, începând cu data de 1 iulie 2022, obligatoriu. Produsele considerate cu risc sunt: legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile, băuturi alcoolice, construcții noi, produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș), îmbrăcăminte și încălțăminte.
Anexa poate fi studiată aici:ORDIN Nr. 12/2022 din 6 ianuarie 2022 privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate în relaţia B2B
Vor veni cu siguranță cu clarificări și poate chiar cu prelungiri de termene deoarece încă sunt o serie de necunoscute.
Articol redactat de Ec. Expert contabil Mirela Lupu.
Mirela Lupu conduce cabinetul de contabilitate Consadvice Account SRL Focșani, Str Tinereții nr 3 și oferă consultanță fiscală și financiară cu programare la mirela@contabilitatefocsani.ro.