Mirela Lupu, economist expert contabil în Focșani, prezintă în ZdV noile obligații declarative pentru contribuabili, începând cu anul 2023

Începând cu anul 2023 cresc obligațiile declarative ale contribuabililor.

Fișierul Standard de Control Fiscal SAF-T este reglementat prin art. 59+1 din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și prin Op ANAF nr. 1783/2021.

 

Fișierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un standard internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale.

 

SAF-T se dorește a fi adecvat pentru contribuabili și auditorii acestora, indiferent de mărimea acestora, de la întreprinderi multinaționale la întreprinderi mici și mijlocii, deși pot exista unele diferențe în aplicarea sa.

 

Introducerea SAF-T în România prin declarația D406 va simplifica relația contribuabililor cu ANAF, întrucât ANAF ar putea face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie să efectueze inspecții fiscale pe teren. În urma acestor verificări preliminare de la distanță, ANAF ar putea lămuri rapid unele neclarități și să restrângă astfel numărul de verificări la sediul contribuabilului.           

 

SAF-T este un fișier care conține date contabile extrase automat din sistemele de contabilitate ale contribuabililor.

 

Cine  are obligația depunerii Fișierului SAF-T (D406)?

 

 

  • Sunt cuprinse toate formele de societăți, regii autonome, organizații corporatiste, ONG-uri, unități corporatiste. Întreaga listă poate fi consultată în ghidul pus la dispozție de către ANAF.

 

 

 

Sunt excluse PFA-urile, II-urile, asociațiile familiale, liberii profesioniști, cabinete medicale.

 

 

  • 01 ianuarie 2022 pentru contribuabilii încadrați în categoria marilor contribuabili dacă au făcut parte din această categorie și în anul 2021;

 

 

 

 

  • 01 iulie 2022 pentru marii contribuabili noi, încadrați în această categorie din 1 ianuarie 2022

 

 

  • 01 ianuarie 2023 pentru contribuabilii încadrați în categoria mijlocii la data de 31 decembrie 2021

 

 

  • 01 ianuarie 2025 pentru contribuabilii încadrați în categoria mici la data de 31 decembrie 2021

 

 

  • pentru contribuabilii nou-înregistrați/încadrați după data de referință pentru fiecare categorie în parte, obligația de depunere a Declarației informative D406 începe de la data efectivă a înregistrării

 

 

 

În concluzie, pregătirea pentru SAF-T este foarte importantă întrucât toate informațiile contabile și fiscale vor trebui raportate către ANAF.

 

Volumul de lucru pentru fiecare departament de contabilitate va crește consistent. Softurile de contabilitate vor trebui să permită generarea acestei declarații.

 

Nu vom ști însă dacă obiectivul Saf-T va fi îndeplinit. Cred că,  din nou, contribuabilii cu mari eforturi financiare, umane se vor conforma în detrimentul renunțării sau amânării investitiilor in activitățile proprii și, la fel ca în situația caselor de marcat cu jurnal electronic, controalele nu se vor simplifica și nici obligațiile declarative  ale antreprenorilor nu se vor diminua.

 

Să nu uităm nici de e-Transport, e-factura, sisteme care funcționează greu care au încurcat la propriu activitatea antreprenorilor.

 

Ghidul pus la dispozitie de ANAF poate fi consultat aici:

 

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Informatii_R/SAF_T_Ghidul_D406_1712021.pdf

 

Listele cu încadrarea contribuabiliilor poate fi consultată aici:

 

https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/info_publice/info_interes_public/info_agenti_economici/liste.contrib.mari.mijlocii/

 

Articol redactat de Ec. Expert contabil Lupu Mirela.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *