Renuntarea la Rezidenta Fiscala Romana

Buna!
Bine te-am gasit! Am fost intrebata de Andrei din Galati la adresa de mail mirela@contabilitatefocsani.ro de ce sa plateasca contributie la sanatate daca el locuieste si lucreaza in Italia de mai bine de 3 ani?descarca anexa de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf…

Solutia pentru el o voi prezenta in clipul de astazi.

Din 2016 persoanele fara venituri sunt obligate sa plateasca contributia la sanatate obligatoriu!
Apare aici problema celor plecati in strainatate care au domiciliul stabil, inregistreaza venituri acolo si petrec mai mult de 6 luni pe an plecati. Cetatenii romani care lucreaza intr-o forma neoficiala in strainatate si care nu au incheiate asigurari medicale in statul unde locuiesc vor fi obligati sa achite in Romania o contributie la sanatate in suma de 57.75 lei lunar valoare calculate la salariul minim pe economie de 1050 lei si din luna mai, cand salariul creste la 1250 lei indemnizatia platitita va fi in suma de 68.75 lei/luna.

Pentru a nu plati contributia la sanatate, romanii care stiu ca vor petrece in alt stat mai mult de 183 zile trebuie sa-si modifice rezidenta fiscala cu 30 zile inaintea plecarii din Romania, respectiv sa renunte la cea din Romania. Asta nu se traduce cu renuntarea la cetatenie romana!
Ei vor trebui sa depuna la fisc o serie de documente (contracte de munca, contracte de inchiriere/detinere locuinta, certificate de casatorie sau/si nastere copii) impreuna cu chestionarul anexat la ordinului 74/2012 ( care poate fi descarcat de aici https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/OMFP_74_2­012.pdf ), documente care sa ateste ca vor petrece mai mult de 6 luni in alt stat .
Foarte important: conform prevederilor Codului Fiscal art 59 alin 5 precizeaza ca „Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, până la data schimbării rezidenţei. Această persoană are obligația completării și depunerii la autoritatea competentă din România a formularului prevăzut la art. 230  alin. (7), cu 30 de zile înaintea plecării din România pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive și va face dovada schimbării rezidenţei fiscale într-un alt stat”
Asta se traduce ca până la momentul schimbării rezidenței fiscale, o astfel de persoană va plăti, către bugetul de stat din ţara noastră, impozitul pe veniturile realizate atât din România, cât și din străinătate.
Daca ai si tu o intrebare de contabilitate-fiscalitate, adreseaza-mi-o pe email la mirela@contabilitatefocsani.ro si voi prezenta Solutia aici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

3 thoughts on “Renuntarea la Rezidenta Fiscala Romana”

  1. Draga Mirela,

    Abia acum am aflat despre existenta rezidentei fiscale. Sunt plecata de 10 ani din tara, am lucrat legal 8 ani, apoi am intrerupt activitatea ca sa ajut la cresterea nepotelului meu in IK. Trebuie sa declar retroactiv la ANAF veniturile obtinute si dobanzile din economii? Statutul meu este de cetatean european in UK.

    Iti multumesc anticipat pentru efortul de a aduce lumina in hatisul de informatii care ne inunda.

    Margareta

  2. Ma numesc Aurel sunt in Italia de 6 ani si toate taxele le platesc aici detin propietate aici si in aprile 2018 vin in tara sa renunt la rezidenta fiscala,sa inteleg ca PE perioada de 6 ani EU trebuie sa platesc impozit PE venir PE toata perioada aceasta?din Romania nu am realizat venit

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *